Opiniestuk: Ontmoetingsclusters
“Het gemeenschappelijk bindmiddel voor een hernieuwde samenleving in de wijk.”
DOOR: JOOST NIJHUIS
In de begroting die we de komende weken zullen behandelen, staat (terecht) nadrukkelijk dat we als gemeentebestuur aandacht moeten geven aan burgerinitiatieven.
Daar waar we continu benadrukken dat we onze inwoners maximaal willen betrekken bij wat er in onze gemeente allemaal gebeurt, is het dus zaak dat, indien we een zeer succesvol initiatief ontwaren, deze ook de maximale steun dienen te geven, zodat niet alleen het draagvlak optimaal is, maar ook de uitvoering op professionele wijze gerealiseerd kan worden.
Onderstaand artikel geeft exact weer waarom de Ontmoetingsclusters wel eens de grootste verandering zou kunnen gaan zijn voor de wijken, de sociale contacten, de gemeenschap en dit ook nog eens tegen een lagere kostenstructuur, iets dat de gemeenten en haar inwoners ook nog eens goed kunnen gebruiken.
Het is ook daarom dat de VVD dit initiatief van harte steunt en nadrukkelijk ook onder de aandacht brengt van gemeenteraad, college en inwoners van Enschede.
Ontmoetingsclusters:
Hét gemeenschappelijk bindmiddel voor een hernieuwde samenleving in de wijk.
Joost Nijhuis, raadslid voor de VVD
In de afgelopen decennia is er enorm veel veranderd in de samenleving, en helaas niet altijd ten goede. Zo hebben we met de ontzuiling ook gezien, dat we een losser en minder sociaal contact onderhouden, zijn er parochiehuizen en buurthuizen wegbezuinigd, we weten niet meer wie onze buren zijn, hebben onze ouden van dagen in bejaardentehuizen gestopt, minder validen bij elkaar, er zijn door immigratie helaas ook parallelle samenlevingen in een wijk die onzichtbaar een barrière vormen, kortom, samen-leven is vaak veranderd in naast-elkaar leven.
Tel daarbij de demografische ontwikkeling in Nederland, dat de bevolking langzaam maar zeker aan het vergrijzen is, dat er weinig of geen groei meer is, en je weet dat de instanties en fenomenen zoals we die nu kennen, geen stand zullen houden en op termijn zullen verdwijnen of moeten gaan fuseren of samenwerken. Beste voorbeeld zijn de sportverenigingen, maar ook voor het onderwijs.
Als we kijken welke uitdagingen we als gemeente én gemeenschap hebben, dan zien we een aantal zaken:
- Doordat buurt- en parochiehuizen er niet meer zijn, is het aantal hangjongeren toegenomen
- Deze hangjongeren verspreiden zich over de stad, waardoor het probleem steeds moeilijker in de hand te houden is
- Onzichtbaar zijn er in bepaalde wijken ook parallelle samenlevingen ontstaan, die steeds moeilijker te bereiken en te betrekken zijn
- Minder betrokkenheid bij de samenleving levert een steeds groter sociaal probleem in de wijk op
- Sportverenigingen zien hun ledenaantal teruglopen, inmiddels vaak naar een niveau waarop het de vraag is of de vereniging nog levensvatbaar is.
- Punt daarbij is dat veel verenigingen wél in stand zou kunnen worden gehouden, wanneer bijvoorbeeld de accommodatie en de exploitatie gedeeld zou kunnen worden met andere clubs.
- Dit weer levert een concentratie op, die efficiënt en effectief is.
- Het levert kansen op om te groeien naar omni-vereningen waar de bestuurslast gedeeld kan worden en nieuwe initiatieven kunnen ontstaan.
- Dit idee, gekoppeld aan scholen, die bij sportaccommodaties worden neergezet, waarbij er ook weer schaalvoordelen zijn, maar ook veiligheidsvoordelen; verkeersveilig, minder kans op hangjongeren en ouders weten waar de kinderen zijn.
- Tevens biedt het ruimte aan de effectieve ontwikkeling van Integrale Kind Centra (IKC’s) zoals in het gemeentelijk beleid is verwoord.
- Ouden van dagen en vrijwilligers krijgen ook een plek, waar ze andere mensen weer kunnen ontmoeten, dit bevordert de sociale cohesie in de wijk en doet de kans op eenzaamheid afnemen
- Oud en jong mengen makkelijker, ouderen kunnen kennis van allerlei zaken overdragen op jongeren
- Het “clubhuis” wordt het “buurthuis”, kortom alle voordelen worden benut
- Kostentechnisch levert dit ook enorme besparingen op, zowel in investering als in expolitatie. Plus dat een aantal problemen, die nu analoog door allerlei instanties separaat geadresseerd worden, nu ineens onder één dak komen en waarschijnlijk ook minder pregnant worden.
- In het licht van de onontkoombare energietransitie is het een kans om fors bij te dragen aan de enorme opgave het maatschappelijk vastgoed te verduurzamen.
Lang verhaal kort:
- Als we in Enschede één keer een forse investering doen in de 12 aangewezen plaatsen die geschikt zijn om een gemeente dekkend platform te bieden aan de Ontmoetingsclusters, hebben we het voordeel dat:
- Een aantal sportvelden overbodig zijn geworden, die opnieuw ontwikkeld kunne worden voor de stad en de ambitie om door te groeien naar 170.000 inwoners, maar dan wel met inbreidingslocaties.
- Een aantal scholen verplaatst worden naar de sportvelden, en met nieuwe gebouwen die multifunctioneel zijn. Immers, een school wordt in de regel voornamelijk gebruikt van ‘s ochtends 08.00 uur tot maximaal 17.00 uur, terwijl het best mogelijk is dat daarna de lokalen gebruikt kunne worden voor allerlei andere (ontmoetingscluster-)activiteiten.
- Door de scholen bij de sportaccommodaties te plaatsen, is het afstandsprobleem naar de locatie voor het bewegingsonderwijs opgelost en hebben ouders de veiligheid dat de kinderen op één veilige plek mét toezicht zijn.
- Ook voorkom je hiermee kinder-obesitas en help je de sportclubs aan een groter aantal leden, door de kinderen te enthousiasmeren voor een sport.
- Ook andere culturele activiteiten zoals dans en muziekles past in de bredere waaier aan activiteiten.
- Het bejaardentehuis hoeft zich ook minder te buigen over bejaarden die bezigheidstherapie nodig hebben, immers, er is altijd wat te doen of er kan e.e.a. georganiseerd worden, dwars door alle leeftijdsgroepen heen.
- Na schoolse opvang is ook een issue dat gelijk effectief te organiseren is.
- Ook is de multifunctionaliteit van gebouwen een voordeel, waarbij een uitbreiding van het traditionele schoolplein bewerkstelligd wordt met meer bewegingsruimte.
- Door meer sport en bewegen dicht bij de school (zowel onder als na schooltijd)te organiseren, creëren we een gezondere levensstijl
Dit alles kan alleen, als er niet langer vanuit bestaande portefeuilles, maar dat er een budget wordt vrijgespeeld, dat er voor gaat zorgen, dat het totaal kosten plaatje significant gaat dalen.
November 2020